PC 1.3 Multiplayer Low FPS

Discussion in 'PC Technical Support' started by tuxedoCatcrate, Jul 2, 2015.

  1. tuxedoCatcrate

    tuxedoCatcrate Terrarian

    When I play in single player, I can run the game perfectly fine at 60 FPS, but when I go into multiplayer I drop all the way down to 10 FPS. I've tried reducing my resolution all the way down to 800x600, but it still is unplayable. The most I can do is turn off frameskipping, locking me at 30 FPS and causing huge lag issues. I have tried with 1.3.0.3, and the issue still remains. I run without backgrounds, low quality, multicore lighting off, and all.
    AMD E1-2500 APU (1.4 GHZ Dual Core)
    AMD Radeon HD 8240
    4GB RAM
    If there's any solution or any more information I could provide, let me know.
     
  2. Jenosis

    Jenosis Dungeon Spirit

    I've had this problem too, but it's really only when I've hosted multiplayer and not joining a server.
     
  3. DrifteR |

    DrifteR | Terrarian

    I have the same problem :/, when i TRY to play and have fun with my friends and our server i keep gettint 1-2-3 fps and, excuse but, it's sucks hard. It didnt happens on 1.2.4.1, i finished the game with that version and now i can't even move. Please, i need some answer!
     
  4. Soronity

    Soronity Eye of Cthulhu

    Same Problem, even if you, a friend or Nitrado is hosting.

    Singleplayer is very very smooth.

    But actually.

    Singleplayer: You are Hosting and playing the / on the world. More Lags actually.

    Multiplayer: You are connecting to a Server // transfering data trough the internet. Less Lag more Frames...

    1.3 got Multiplayer bug confirmed.
     
    MantasX12 and tuxedoCatcrate like this.
  5. eboLag.exe

    eboLag.exe Skeletron Prime

    Might be bad internet connection's fault.
    And you don't host the world on single player. You load it on world start up.
     
  6. Soronity

    Soronity Eye of Cthulhu

    Bad internet, cannot be cause i got a good Internet 12-23 Net Jitter mostly.

    Yeah you load in it, but you are hosting it (not hosting so that other players can join)
     
  7. eboLag.exe

    eboLag.exe Skeletron Prime

    Weird.
    Since the world data isn't transferred to the Internet and others can't join, then it's not hosting.

    When you enter a world, the data in the world file is loaded and it is kept loaded, until you exit and the world is unloaded.
     
  8. Soronity

    Soronity Eye of Cthulhu

    Yeah, its Loaded on your Computer, so your Computer is "hosting" the World for you, that means more lags.
     
  9. eboLag.exe

    eboLag.exe Skeletron Prime

    This is turning into a flame war, so I'll just unfollow this thread.
     
  10. zerdo5632

    zerdo5632 Terrarian

    I have the same issue here, but it's when I both host and join. Any admin here to solve this?
     
  11. Soronity

    Soronity Eye of Cthulhu

    Same as we said, also got it when i host or join ^^
     
  12. Kalle

    Kalle Eye of Cthulhu

    Since some people are having this issue and some not, it's probably a bug. But still Iam not completely sure, why it's only the case in multiplayer and singleplayer works completely fine.
     
    tuxedoCatcrate likes this.
  13. Soronity

    Soronity Eye of Cthulhu

    Same :/
     
  14. adrift

    adrift Terrarian

    I've been suffering from the same thing as well. Things are absolutely fine in singleplayer but, multiplayer is a nightmare no matter whether I'm the one hosting or just joining an existing world.
     
  15. Kalle

    Kalle Eye of Cthulhu

    Well another one with that problem, since I've no idea how to probably fix that. We'll need to wait for a Hotfix.
     
  16. Hax4Ever

    Hax4Ever Terrarian

    It at-least requires decent interenet and a mid range computer.
     
  17. tuxedoCatcrate

    tuxedoCatcrate Terrarian

    If it was bad internet, shouldn't other games have lag issues? I personally haven't experienced lag in anything except pre 1.3 servers (nothing teleports now, but the low framerate makes it unplayable obviously)
    Anyways, I'm pretty sure that this is a bug, since I've heard of people with much better specs (and even internet) having similar issues.
     
  18. adrift

    adrift Terrarian

    >underage
    >that hax0r name
    >giving advice

    Nope, my connection and PC's setup haven't changed a tad bit since the last time I played 1.2 and, multi worked with little to no lag and, definitely no huge FPS drops like now back then.
     
  19. Hax4Ever

    Hax4Ever Terrarian

    R00D. You should wait for hotfixes to come out, most other people even with high end computers have been having the same problem.
     
  20. eboLag.exe

    eboLag.exe Skeletron Prime

    - No profile picture
    - New to the forums
    - Only 7 posts
    - Bad grammar
    - Whining on a member, that has been on the forums longer

    But seriously though, you shouldn't judge a person just by his name.